OTTELU / KORYOGI

Ottelu (Koryogi)

 

Taekwondo-ottelussa tarkoituksena on saada pisteitä vastustajan rintapanssariin kohdistuneista potkuista tai lyönneistä sekä päähän kohdistuneista potkuista. Täyskontaktista huolimatta vakavia tapaturmia sattuu harvoin. Ottelu vaatii hyvää teknistä ja taktista osaamista. Hyödyllisiä ominaisuuksia ottelussa ovat mm. nopeus, kestävyys, voima ja rohkeus.

Ottelussa käytettävät suojavarusteet ovat pääsuoja, rintapanssari, hammassuoja, sääri- ja käsivarsisuojat, hanskat ja alasuoja. Sinisessä panssarissa ottelevaa kutsutaan nimellä Chong (sininen) ja punaisessa panssarissa ottelevaa nimellä Hong (punainen). Turvallisuudesta ja ottelun kulusta vastaa keskustuomari. Pisteitä antavat perinteisesti kulmatuomarit, mutta viime aikoina käyttöön on otettu myös elektroniset panssarit pisteenannon tarkkuutta kehittämään. Taekwondon kilpaottelu sai olympialajin statuksen vuonna 2000.

Otteluharjoittelu on yksi osakokonaisuus, jota harjoitellaan perus treenien yhteydessä aina vuorollaan. Harjoituksissa keskitytään erityisesti liikkumiseen, ottelutekniikka potkuihin ja ottelun fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Ottelutekniikat ja otteleminen on myös vyökokeissa yksi osuus.

Seurassamme järjestetään muös salikilpailuja, joissa pääsee kilpaottelutunnelmaan helposti tuttujen harjoituskaverian kanssa.

 

Kilpaottelu

 

Kilpaottelu on täyskontaktiottelua, jossa ottelijalla on varustuksenaan sääri- ja käsivarsisuojat, alasuojat, rintapanssari, kypärä, hanskat ja hammasuojat. Pisteitä ottelussa saa tekniikoista jotka on tehty jalan nilkan alapuolisella osalla päähän (4 pistettä) tai panssariin (2 piste), sekä nyrkkiin puristetulla kädellä tehdyt suorat lyönnit panssariin (1 piste), lisäksi takakautta kiertävistä potkuista myönnetään 2pistettä. Ottelualueen koko on 8 x 8 metriä ja sen reunalla istuvat neljä pistetuomaria, varsinaisella ottelualueella ottelun kulkua valvoo keskustuomari.

Vaikka ottelu kuulostaa vaaralliselta ja hurjalta touhulta, ei aloittelevan harrastajan tarvitse pelätä sitä. Yleensä juniori-, ikämies- ja aloittelijasarjoissa on esimerkiksi pääkontakti kielletty, eivätkä liian kokeneet tai edistyneet ottelijat saa osallistua näihin sarjoihin.

Ranking-tasolla ottelut käydään Suomen Taekwondoliiton sääntöjen mukaisesti. Tae Kwon Do- ottelu on myös kesäolympialaisten laji. Lontoon 2012 Olympialaisissa Suomalainen Suvi Mikkonen oli 5. Naisten sarjassa.

Pisteitä ottelussa saa tekniikoista jotka on tehty jalan nilkan alapuolisella osalla päähän (3 pistettä) tai panssariin (1 piste), sekä nyrkkiin puristetulla kädellä tehdyt suorat lyönnit panssariin (1 piste), lisäksi takakautta kiertävistä potkuista myönnetään yksi lisäpiste.
OTTELUPOTKUT
Ottelussa käytetään erityyppisiä potkuja pisteiden saannin toivossa.
Kuvan linkistä näet aloittelijoille ja vähän kokeneemmillekin sopivia variaatioita erilaisista potkuista.

OTTELUPOTKUT1

OTTELUPOTKUT2

Ottelussa käytetään erityyppisiä potkuja pisteiden saannin toivossa.

Otsikon linkeistä näet aloittelijoille ja vähän kokeneemmillekin sopivia variaatioita erilaisista potkuista.