MURSKAUS / KYUKPA

Kyukpa eli murskaus on menetelmä, jolla taekwondon harrastaja voi testata tekniikoidensa tehoa ja mielensä hallintaa. Sopivia materiaaleja ovat laudat ja erilaiset tiilet.

Yleisimmät murskauksessa käytettävät vartalon osat ovat nyrkki, kämmensyrjä, jalkasyrjä, päkiä tai kantapää. Joka tapauksessa murskaukseen Käytettävän kehon osan pitää olla kestävä, jotta murskaus ei aiheuta loukkaantumista.

Murskausta harjoiteltaessa osumakohtaa voi valmistaa tekemällä sillä runsaasti osumia koviin pintoihin. Murskauksen onnistuminen riippuu tekniikan nopeudesta, voimakkuudesta ja voiman oikesta suuntaamisesta. Vaikka isku olisi kuinka nopea ja voimakas, murskaus ei onnistu, ellei voimaa osata suunnata hajoitettavan kohteen läpi. Tässä korostuu psyykkisen keskittämisen ja oikean asenteen osuus.

Murskausta ei ole hyvä harjoitella päivittäin, sillä keho joutuu siinä tarpeetoman suureen rasitukseen. Ajoittaisena piristysruiskeena ja harjoittelun realistisuuden osoittajana se on korvaamaton apuväline. Kasvuikäisten murskausharjoittelussa pitää olla erityisen huolellinen ja painopiste on oltava ehdottomasti taitomurskauksessa (vähän vastusta, vaativat tekniikat) eikä voimamurkauksessa (paljon vastusta, yksinkertaiset tekniikat).